Kendi Sitenin SEO Danışmanı Ol! Nasıl Mı? - Ajans ZERO
Kendi Sitenin SEO Danismani Olmak

Kendi Sitenin SEO Danışmanı Olmaya Var Mısın?

Adını sıkça duyduğunuz SEO belki de sitenizin en önemli ihtiyacı. İşleyen demir pas tutmaz sözünü toplumumuzda sıkça duymaktayız. Bizler bu sözü internet sitelerinin işlevselliği açısından da kullanabiliriz. O halde işleyen bir site pas tutmaz aksine birçok önemli kazanımlar sağlar. İşleyen bir web site için de özenle yapılan SEO çalışmalarına ve titizlikle hazırlanmış faydalı içeriklere ihtiyaç vardır.

SEO Çalışmalarına Yenice Başlamak

Eğer kendi siteniz için bir SEO çalışması yapmak istiyorsanız öncelikle sitenize olan tutkunuzu en üst seviyede tutmalı ve doğallığınızı koruyabilmelisiniz. Sizin siteniz sizden birşeyler taşıyabilmeli. Elbette SEO içerisinde birçok teknik konuyu, dijital bilgiyi ve teknobeceriyi barındırıyor. Fakat işin içerisine sevgi katmadan yapacağınız işle tutkuyla devam etmeden bu işi en kısa sürede bırakacağınızdan şüpheniz olmasın 🙂

SEO hakkında farklı tanımlar, farklı işlemler ve binlerce farklı makalelere göz atabilirsiniz. Fakat hepsinde çıkaracağınız bazı unsurlar vardır. Kaliteli içerik, kullanıcıya fayda sağlama, hızlı ve işlevsel bir web sitesi. Yani sitemizin temel ihtiyaçları diyebiliriz. Eğer sitenizin SEO için temel ihtiyaçları konusunda yeterli bilgiye sahip değilseniz ilgili yazımıza göz atmanızı öneririz.

Arama motoru optimizasyonu yaparken kullanıcının faydalanabileceği içerikleri Google ön sıralarda tutacaktır. Arama motorları içerik değerlendirmesini yaparken birçok kriteri göz önünde bulundurmaktadır. Fakat bütün kriterlerin ortak amacı ise kullanıcıya iyi bir deneyim sunabilmek ve aradığını bulabilmesini sağlamaktır.

Snipet ve SEO başlıklarında içeriğinzi ne kadar iyi özetleyebilirseniz sitenize ziyaretçi çekme potansiyeliniz de artacaktır. Sitenize gelen ziyaretçi içeriğinizi incelemeye başladığı andan itibaren sitenizde ne kadar kaldığı arama motorları tarafından takip edilmektedir. Ne kadar sitenizde vakit geçirirse ve faydalandığı içeriklere geri bildirimde bulunursa bu dönüşümlerin katkısı sitenizin üst sıralarda yer alması şeklinde sizlere dönecektir.

Zamanla SEO’nun Önemini Keşfedeceksiniz!

Eğer SEO hakkında oldukça detaya ineceğimiz bu makaleyi inceliyorsanız muhtemelen arama motorlarının önemini biliyorsunuzdur. Fakat bu konuda gelecek zamanlarda arama motorlarının işlevlerini göz önünde bulundurmak ve SEO’nun sahip olduğu işlevi gelecekte nasıl bir boyutta sürdüreceğini kestirmek de web sitenizin sürdürülebilirliği için son derece önemlidir.

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarının önemine değinen bazı maddeleri sizinle paylaşmak istiyoruz. Nedir bunlar?

  • Web sitenizin işlevselliğini artırmak ve sitenizle ulaşmak istediğiniz hedeflere yaklaşmak için arama motorların önemli bir köprü olduğunu unutmayın. Çünkü kullanıcılar istediği hizmeti anahtar kelime olarak nitelendirdiğimiz kavramlarla arama motorlarına aratarak bulmaktadır.
  • Arama motoruyla sizin sitenize ulaşan kullanıcı içeriğinizden ya da ürünlerinizden fayda sağlarsa bunlar için yaptığı olumlu geri dönüşler sitenizin daha değerli kılınmasını sağlayacaktır. Buda daha fazla trafik, daha fazla potansiyel müşteri ve daha fazla kazanç gibi önemli kazanımların kapısını açacaktır.
  • Arama motoru optimizasyonunu başarılı bir şekilde yapmak ve en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak reklam maliyetleri açısından önemli tasarruflar sunacaktır. Tıklanma başına ücret ödemeden sitenizin en üst sırada yer alması kapsamlı bir seo çalışması ile mümkündür.
  • SEO çalışmaları kısa sürede sizlere verim sağlamaz. Haftalarca belki aylarca çalışma yapmanız gerekebilir. Bu çalışmaların meyvelerini geç alabilirsiniz fakat bu meyveyi uzun bir süre koruyabilir, kullanabilir ve yeni meyvelere yatırım yapabilirsiniz. Kısaca SEO sabır ve emek isteyen ama sürdürülebilirlik açısından da önemli kazanımlar sunan bir çalışmadır.

Profesyonel seo çalışmaları ile yukarıda ki maddeler elde edeceğiniz kazanımlardan sadece bazıları. İşininiz, sektörel farklılıklar ve birçok farklı kritere göre daha farklı kazanımlar elde edebilirsiniz.

SEO Dongusu

Arama Motoru Döngüsü

Arama motoru optimizasyonu dijital dünyada farklı amaç döngüsü içerisinde ifade edilebilir. Arama motoru, web site yöneticisi ve internet kullanıcısı bu amaç döngüsünün birer parçasıdır. Her parçanın farklı bir beklentisi olduğunu biliyoruz:

İnternet Kullanıcısı: İnternet kullanıcısı aradığını en kısa sürede bularak işlemlerini hızlı bir şekilde gerçekleştirmek ister. Ziyaret ettiği sitelerin hızlı bir şekilde cevap vermesini kaliteli içeriklere ya da ürünlere sahip olmasını ister. Elbette fiyat, indirim gibi birçok beklenti de kullanıcılarda olabilir.

Arama Motoru: Arama motoru ise kullanıcılarına aradıklarını bulabilmeleri için elinden gelen çabayı ortaya koyma gereği duyar. Bu sebeple içeriklerinizin optimizasyonu, sitenizdeki ziyaretlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesi, sitenize verilen dış bağlantıların referans alınması gibi birçok kriteri değerlendirir.

Web Site Yöneticisi: Site yöneticisinin de çalıştığı sektör ve sitedeki amaçlarıyla birlikte farklı beklentileri olacaktır. İçeriğinin okunması, beğenilmesi, ürünlerinin satılması gibi beklentiler yönetici için örnek olarak gösterilebilir.

Peki bu döngü içerisinde yapacağımız SEO çalışmalarının temel amacı ve bizim temel motivasyonumuz ne olmalıdır?

Bu soruya vereceğimiz cevap aslında bizim SEO için bir pusulamız olacaktır. Kullanıcının hedeflerine uygun içeriği üreterek, ürünleri sitemize ekleyerek arama motorlarının da bunu kullanıcıya ulaştırabileceği bir optimizasyonu gerçekleştirerek web site yöneticisi trafiği kendi sitesine çekebilir. Bundan sonrası site içeriklerinin niteliğine kalmıştır.

Ajans Zero Danışmanlık Hizmetleri

SEO Danışmanlığı ile hedeflerinize vakit kaybetmeden ulaşmak için bu konuda danışmanlık alabilirsiniz.

SEO Çalışmalarının Değerlendirilmesi

SEO Çalışmalarının Değerlendirilmesi

Kaliteli içerikler, düzenli site yönlendirmeleri, doğal backlinkler, görsem optimizasyon, sosyal medya etkileşimi gibi birçok çalışmayı en iyi şekilde yaptığınızı düşünüyor musunuz? Gelin o zaman bu çalışmaları nasıl değerlendirebileceğimize bir göz atalım. Bunun için iki önemli program var: Google Analytics ve Search Console.

Google Analytics: Sitenize kaç kişinin ulaştığı, hangi ülke ya da hangi şehirden erişim sağlandığı, erişilen cihazların oranları ve bilgileri, kullanıcıların sitenizde ne kadar vakit geçirdiği, sitenizden ne kadar kazanç elde ettiğiniz gibi birçok veriyi sizlere sunmaktadır. SEO çalışmalarının bazı kriterlerini buradan değerlendirmeniz mümkündür.

  • Etkileşim Oranı
  • Kazanç
  • Yeni Kullanıcı Sayısı
  • Sitede Vakit Geçirme Süresi

Arama motorlarında farklı kelimelerden ya da kelime öbeklerinden sizin sitenize ulaşanlar olacaktır. Aynı zamanda hedeflediğiniz birçok farklı anahtar kelimelerin benzer öbeklerinde Google gibi arama motoru size görünürlük sağlayacaktır. Bu tarz durumların farkında olarak anahtar kelime fırsatlarını yakalamak oldukça kolaydır. İşte Searcah Console bu gibi durumlar için oldukça etkili bir araçtır.

Google Search Console: Arama motorların kendi araçlarını kullanarak sitenizin daha sağlıklı bir şekilde indexlenmesini sağlayabilirsiniz. Sitenize hangi kelimelerden tıklanma olduğunu, hani kelimelerde sitenizin görünürlük potansiyelinin olduğu keşfetmek için bu araç oldukça kullanışlıdır. Bu araçla birlikte aşağıdaki işlemleri de gerçekleştirebilirsiniz.

  • Url Kaldırma
  • Dizine Ekleme
  • Hata Değerlendirme
  • Performans Takipi

Dikkat: Search Console hakkında ilk defa bilgi sahibi olduysan ve siten için bu aracı kullanmayı düşünüyorsan öncelikle arama motoru başlangıç kılavuzu inceleyerek temel bilgilere sahip olmalısın.

Arama motoru için kullanabileceğiniz birçok farklı ücretli ve ücretsiz araç mevcuttur. Bununla birlikte üzerinde çalışmanız gereken birçok farklı alanda bulunmaktadır. Peki nedir bunlar?

  • Anahtar Kelime Stratejileri : Anahtar kelime stratejilerini belirlerken birçok veriyi göz önünde bulundurmalıyız. Kelimenin rekabeti, kapsamı, kullanıcı diline yatkınlığı, karakter sayısı gibi pek çok veri strateji belirlerken son derece önemlidir. Rastgele bir anahtar kelime belirlemek yerine öncelikle bir anahtar kelime analizi gerçekleştirmenizi öneririz.
  • Teknik SEO Çalışmaları: Sitenizin hızı, işlevselliği ve indexlenme durumları teknik seo çalışmalarının konusunu oluşturmaktadır. Bu konuda acemi olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan destek almayı deneyin. Yapacağınız en ufak bir hata sıralamalarınızı olumsuz yönde etkileyebilir.
  • OnPage SEO Çalışmaları: İçeriklerin hazırlanması, eklentilerle SEO ayarlarının yapılması, h1-h2-h3 başlık düzeninin kullanılması site içerisindeki düzeni sağlamak için son derece önemlidir. Arama motorlarını doğru yönlendiren çalışmalara ihtiyacınız olduğunu sakın unutmayın. Linklendirme çalışmalarını yaparken, görsel bilgilerini yazarken bu konulara mutlaka dikkat edin.
  • Blog Oluşturma: Web sitenizde verdiğiniz hizmetler hakkında güncel gelişmeleri paylaşmak, hizmetlerinizin detaylarından bahsetmek ve hedef kitlenlize bilgi aktarmak için sitenizde bir blog bulundurmanız oldukça şık olucaktır. Ayrıcı web sitenizde blog bulundurmanın avantajları oldukça fazladır. SEO içinde bunun hayati öneme sahip olduğunu unutmayın!
  • Dışarıyla Bağlantı: Hayatın kuralları SEO içinde geçerlidir. Yani site içerisinde yaptığınız her şey mükemmel olsa bile etkileşim kurabilmek için dış bağlantılara ihtiyacınız vardır. Sitenizle ilgili içerikler bulunduran siteler sizlere bağlantı verirlerle ve ayrıca sizde içeriklerinizde kullanıcılarınıza fayda sağlayacak bağlantıları barındırırsanız dışarıda ki SEO için önemli kazanımları elde edebilirsiniz.
  • İçerik Oluşturma: Kullanıcılarınız alacağı hizmetler hakkında merak içindedirler. Onların bu meraklarını giderci içerikler hedef kitleniz için son derece işe yarar çalışmalardır. Fakat bu çalışmaları harekete geçirici cümlelerle pekiştirerek o hizmeti sizden almasını sağlamak da içerik oluşturma ve pazarlamanın sanatıdır. Bu sanatı mutlaka öğrenebilmeli ve bu konuda kendinizi geliştirmelisiniz.
  • Mobil SEO: Yapacağınız SEO çalışmalarını mobil kullanımı dikkate alarak yapmaya özen gösterin. Mobil internet kullanımının her geçen gün artmasıyla birlikte dijital pazarlama için mobil odaklı çalışmalar size en çok faydayı sağlayacaktır.
  • Yeni trendler: Gelecekte aranacak anahtar kelimeleri keşfedin! Neden mi? Covid-19 Çin’de başlandığında pek çok kişi bu konuda yeterli bilgi sahibi değilken dünyaya yayılmaya başladığında arama motorlarında en çok aranan kavramlardan biri covid 19 olmuştur. Bu olgu bizlere dışardaki gelişmeleri takip ederek onlarla ilgili içerikleri erken üretmemiz konusunda da bir ipucu vermektedir.
  • Arama Motoru Optimizasyonunun Tanımı

    Arama motoru optimizasyonu dijital dünyada ki içeriklerin arama motorları aracılıyla daha kolay bulunabilmesi için yapılan profesyonel çalışmaları ifade etmektedir. Site içerisinen, site dışı yapılan çalışmalara kadar geniş bir kapsama sahip olan bu optimizasyon sosyal medya, web siteleri gibi pek çok platform için hayati öneme sahiptir.

 

SEO Sıralama Görünümleri
Google Ads Reklamları SEA

SEA ve SEO’yu Karşılaştıralım

SEO kavramı web sitesi olan hemen hemen herkesin bildiği bir kavram olsa da SEA hakkında yeterli bilgiye sahip olunmadığını görüyoruz. Elbette SEA için yapılan çalışmalar bulunuyor fakat ülkemizde genel olarak SEO çok daha önemli bir yer edinmiştir.

SEA arama motorları için yapılan reklamları içeren bir kavramdır. Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında vereceğiniz reklamlar bu kavram içerisinde ele alınmaktadır. Anahtar kelime belirleme, hedef kitleyi tanıma ve analiz etme SEA içerisinde de önemini korumaktadır.

    • Ücretlendirme: Arama motorları reklamcılığı anahtar kelimelerin öne çıkarılması ve tıklanmasıyla orantılı olarak ücretlendirilen bir süreçtir. Siteniz ne kadar tıklama aldıysa o kadar ücret ödersiniz. Buda reklam hizmetlerinin verimini artırarak reklam maliyetinzi önemli ölçüde azaltmakta ve yapılan reklamlardan dönüşüm oranını da artırmaktadır.
    • Etkisi: Google Ads reklamları rekabetin yüksek olduğu kelimelerde SEO çalışmalarının yeterli vermediği durumlarda kullanılabilmektedir. Ayrıca daha kısa vadede dönüşüm almak isteyen web yöneticileri bu reklamlardan faydalanarak kısa sürede hedef kitlesini sitesine çekebilmektedir.
    • Anahtar kelime stratejileri: SEO’da olduğu gibi anahtar kelimelerin aranma hacimleri, kullanıcı diline yatkınlığı ve kapsayıcılığı Ads reklamları için de son derece önemlidir. Anahtar kelime rekabetini reklam stratejilerinde en iyi şekilde kullanabilmelisiniz.

SEO Hedefleri Belirleyin

Çoğu yerde duymuş olabilirsiniz: ilk sayfa garantili SEO, kesinlikle ilk sayfalara çıkacaksınız gibi cümleler SEO hakkında bilgi sahibi olmayan ve ezbere iş yapanların kullandığı cümlelerdir. SEO hedefleri nicel ve nitel değişkenler dikkat alınarak belirlenen açık ve net hedefler olmalıdır. Bunun içinde anahtar kelime değerlendirmesi ve rekabet analizine ihtiyaç vardır. Sizlerin bu çalışmaları daha planlı bir şekilde yürütebilmesi adına SEO hedef belirleme aşamalarını aşağıda maddeler halinde sunduk.

  • Arama motorunda öne çıkmak istediğiniz kelimeleri bulun. Bu kelimelerin arama hacmi, zorluğu ve rekabet düzeyi gibi kriterleri göz önünde bulundurarak rekabetin en düşük olduğu kelimeleri ve bu kelimelere yakın aranma potansiyeli olan kelimeleri belirleyin.
  • Belirlediğiniz anahtar kelimelerle ilgili h1-h2-h3 uyumunu dikkate alarak bilgi dolu, fayda sağlayan içerikleri oluşturun ve blogunuzda paylaşın. Paylaştığınız içeriğin okunması ve dönüşüm alması için sosyal medya kanalları aracılığıyla içeriğinizi paylaşın.
  • Uzun süre bu içeriklerden almış olduğunuz etkileşimi değerlendirin ve yeni içerikler oluştururken aldığınız dönüşümleri dikkate alın. Dışarıdan sağlıklı bağlantılar almaya özen gösterin.

Hedeflerinize Referans Olacak Kriterlere Göz Atın:

  • Anahtar Kelimelerin İlgi ve Alaka Düzeyi
  • Rakipleriniz ve Web Sitenizin Görünürlük Durumları
  • Anahtar Kelimelerde Sahip Olduğunuz Sıramalar
  • Anahtar Kelimelerden Ulaşan Kullanıcıların Sitenizde Gösterdiği Davranışlar

Yukarıda bahsettiğimiz kriterler sitenizin verimlilik düzeyini değerlendirmenize olanak tanıyacak çalışmalardır. Bu kriterler yapacağınız çalışmalar için size bir rehber olurken kullanıcılarınızın ne istediklerini anlamanıza da yardımcı olacaktır.

1. Arama Terimlerinin Araştırılması

Anahtar kelimeler olarak nitelendirdiğimiz kavramları seçerken Google’ın arama istatistiklerinden faydalanmak Google Trends, Search Console gibi araçları kullanmak işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Web sitelerinin arama motorlarının işleyişine uygun olarak düzenlenmesini ifade eden search engine optimization organik trafiğinizi artırabilecek önemli bir çalışmadır. Bu çalışmanın en önemli adımlarından biri de uygun kelimelerin seçilmesi ve bu kelimelere yapılan seo hizmeti yatırımıdır.

2. Aranacak Kelimelerin Değerlendirilmesi

Belirlediğiniz kelimeleri SEO için kapsamlı bir değerlendirmeye tutmanız gerekiyor. Bu konuda sayısal veriler, psikolojik veriler gibi birçok veri değerlendirmesine vakit ayırmalısınız.

  • Aranma Hacmi: Arama motorlarında kelimelerin yıllık ne kadar aranmaya sahip olduğu bilgisini bize verir.
  • Kullanıcı Niyeti: Her kullanıcı farklı amaçla sitenizi ziyaret edebilir. Burada yaygın olarak belirlenen niyeti göz önünde bulundurmak ve kaliteli içeriklerle diğer kullanıcılara da harekete geçirici bir motivasyon sağlamak çalışmalarınızın verimini artırabilir.
  • Kelime Uzunluğu: Anahtar kelimelerin uzunluğu da yapacağınız çalışmalar için önemli bir kriterdir. Eğer bu çalışmalara yeni başlıyorsanız daha uzun kelime öbekleriyle başlayarak rekabetin düşük olduğu kelime öbeklerinden çalışmalara başlamanız daha sağlıklı olacaktır.

Anahtar Kelimelerin Değerlendirilmesinde Ele Alacağınız Veriler

Anahtar kelimeleri değerlendirirken nicel ve nitel birçok veriyi dikkate almanız gerektiğini söylemiştik. Gelin bu verilere biraz daha yakından göz atalım.

Anahtar kelime belirleme ve kullanıcı deneyimi yüksek içerik üretme elbette bir süreci barındırır. Bu süreçte google ın sunmuş olduğu birçok verileri dikkate alırken Semrush gibi özel olarak hizmet sunan araçları kullanmak da yardımcı olur.

Bir arama terimini değerlendirmek için diğer kriterler şunlardır:

  • Ses
  • Rekabet durumu
  • Optimizasyon potansiyeli
  • Olası dönüşüm oranları
  • Mevsimsel dalgalanmalar
  • Stratejik önemi
  • Eş anlamlılar 
  • Eğilimler
  • Negatif kriterler : rakip marka adları, yasaklanmış terimler, çok fazla kelime veya karakter içeren terimler

Özetle SEO birçok değişkeni içerisinde barındıran oldukça dinamik çalışmaları kapsamaktadır. Her bir verinin detaylıca ele alınması ve yapılacak her çalışmanın titizlikle gerçekleştirilmesi şarttır. Üstelik bu veriler ve arama motorlarının çalışma politikaları da sürekli değişkenlik göstermektedir. Bu konuda da güncel gelişmeleri takip etmek ve yaptığınız çalışmaları güncel politikalara göre şekillendirmeniz gerekebilir.

Ajans Zero

Unutmayın SEO bir yolculuktur. Bu yolculukta en kestirme yolları öğrenmek ve hedefinize en sağlıklı şekilde ulaşmak için sosyal medyadan bizi takipte kalmayı unutmayın!

94 / 100
admin
admin
https://ajanszero.com

Cevap bırakın

Online Whatsapp