2021 Siteniz İçin Önemli SEO Optimizasyonu İhtiyaçları Nelerdir? - Ajans ZERO
SEO Optimizasyonu ile arama motorlarında fark yaratın.

Sitenizin SEO Optimizasyonu Açısından Hangi Çalışmalara İhtiyacı Olduğunu Biliyor Musunuz?

SEO optimizasyonu sitelerin işlevi, görevi, hedef kitlesi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Fakat genel olarak bu optimizasyonun amacı kullanıcılara daha üst düzey bir web sitesi sunarak yüksek kullanıcı deneyimini sağlayabilmektir. Tabi bunu başarabilmek için de sitenizin kapsamlı bir değerlendirmeye ve ihtiyaç analizine tutulması gerekebilir. Bu ihtiyaç analiziyle birlikte sitenizde arama motorlarının işlevini zorlaştıran sayfaları, içerikleri dizayn edilerek ihtiyaçlar giderilmeye çalışılır.

Sitenizin ihtiyaçlarını bugün gidermiş ve arama motorlarının istediği bir siteyi ortaya koymuş olsanız bile arama motorlarının politikaları zaman zaman değişime uğramaktadır. Sitenizin ihtiyaçlarının da bu değişimle birlikte farklılaşabileceğini sakın unutmayın. Bu da demek oluyor ki sitenizin sürekli güncellenmeye ve geliştirilmeye ihtiyacı vardır.

Psikolojide sıkça adı geçen Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi size tanıdık geliyor mu? Burada insanın temel ihtiyaçlarını bir sıralama halinde sunarak hangi ihtiyacın daha ön planda olduğu aşamalı bir şekilde anlatılmaktadır. İşte web sitemizin de aşamalı olarak birtakım ihtiyaçları olduğu ve bu ihtiyaçların sırayla karşılanması gerektiği SEO açısından son derece önemlidir.

Peki bir web sitesinin SEO ihtiyaçlarına Maslow’un gözüyle bakmaya ne dersiniz?

  • Öncelikle sağlıklı, iyi görünümlü ve işlevini yerine getirebilen bir web siteniz olmalı. Piramidin en alt basamağı ve en temel ihtiyacı bir web sitesini oluşturan etmenler olarak ele alınabilir. Bu ihtiyacı sitenin tasarım aşamasında karşılamak gerekmektedir. Bu ihtiyaçları yerinde ve zamanında karşılayabilmek için ise UX/IX tasarım yönünden kapsamlı bir analiz çalışmasına ihtiyaç duyulabilir. Böylelikle hedef kitleye uygun daha işlevsel bir web tasarım uygulamasıyla sitenin en temel ihtiyaçları en iyi şekilde karşılanmış olur.
  • Nasıl kendimizi güvenilir biri olarak görmek ve aynı zamanda güvende hissetmek istiyorsak web sitemizin güvenirliğini de artırarak SSL, veri politikaları gibi konularda gerekli çalışmaları yapmamız gerekiyor.
  • Sağlıklı ve işlevsel bir web sitesinin tasarımı en iyi şekilde yapıldığını varsayalım. Fakat bu sitenin sürekli beslenme ve yenilenme ihtiyacı doğacak öyle değil mi? Sitenizi güncel tutarak sürekli içerikler eklemek sitenizin işlevselliğini koruması ve artırması açısından son derece önemlidir. Hedef kitlenize aradığı bilgileri sunan, görsel ve videolar ile pekiştirilmiş içeriklerden sitenizi mahrum etmeyin.
  • Sitenizin saygınlığının artması ve daha fazla kişi tarafından bilinmesi için backlink ve reklam faaliyetlerine ihtiyacı olacaktır. Sitenizi bu konularda destekleyerek daha değerli olmasını sağlayıp saygınlık aşamasını başarıyla geçebilirsiniz.
  • Bütün bu aşamaları özenle ve titizlikle ele alarak sitemiz için gerekli çalışmaları yaptığınıza inanıyorsanız siteniz kendini gerçekleştirme yolunda önemli bir adım atarak arama motorlarında hedeflediniz kelimelerde ilk sıraları almıştır. Fakat unutmayın ki hiçbir zaman ilk sıralarda kalıcı olamazsınız. Sürekli güncel kalmak, arama motorları politikalarını takip etmek ve çağın koşullarına göre sitenizi yeniden revize etmek ilk sırada olsanız bile en çok dikkat etmeniz gereken unsurlardandır.
SEO Optimizasyonu hiyerarsisi

Adım Adım SEO Optimizasyonu Nasıl Yapılır?

SEO oldu bitti şeklinde yapılacak bir süreç olmadığı gibi birçok işlem, tasarım ve üretim aşamalarını kapsamaktadır. Sürecin her aşamasında özgünlük, netlik ve kullanıcıya fayda sağlamak temel alınmalıdır. Dönüşüm sağlayabileceğiniz içeriklerle çalışmalarınızı desteklemeniz gerekmektedir. Elbette bunların her biri aşama aşama gelişmekte ve SEO’nun bileşenleri de zamanla oturmaktadır. O halde hangi aşamayla başlayacağımıza ve nasıl devam edeceğimize bir göz atalım.

Tasarım Süreci

Web siteniz tasarlanırken hedef kitleye en uygun tema ve renklerle hazırlanmalıdır. Kullanıcı sitenize giriş yaptığında sitenizin hangi hizmete ait olduğunu anında kavrayabilmelidir. Tasarım sürecinde kullanıcı deneyimi için testler yapılarak bu süreci en iyi şekilde tamamlamak mümkündür. Tasarım süreci SEO’nun temellerinin atıldığı aşamadır.

Sitenin güvenlik bileşenleri, sayfaların url yapılandırması, tema seçimi gibi önemli konuları tasarım sürecinde SEO kriterlerine uygun olarak tamamladığınızda emin olun işiniz çok daha kolaylaşacaktır. 

İçerikleri Ekleme ve Optimize Etme

Uygun temayla tasarlanmış ve gerekli veri girişleri yapılmış web sitenizin içeriklerini eklerken ayrı bir özen göstermelisiniz. Sitenizdeki içerikler web sitenizin işlevselliğini artırmada %80 etkili olan unsurlardır. Özelliklerle sizi ilk defa sitenizden tanıyan kullanıcılar ve müşteriler için sitenizdeki içeriklerin önemi son derece büyüktür.

İçerikleri sayfa içerikleri, blog içerikleri ve mağaza içerikleri olarak ayırabiliriz. Web sitenizin türü ve hedeflediği hizmetle birlikte bu içerikleri planlarken kullanıcının neyi merak edeceğini, hangi konularda soruları olabileceğini düşünerek metin içeriği üretmelisiniz. İçerik üretiminde bunu başarıp birde ilgi çekici görsellerle bilgilerinizi pekiştirebildiniz mi işte o zaman sitenizin işlevselliği istenen seviyeye gelebilecek potansiyele ulaşmış demektir.

İçeriklerinizi girerken SEO için başlık, anahtar kelime ve url yapısını da anahtar kelimeleri içerecek şekilde hazırlamaya özen gösterin. Çalışmalarınızı bu ilkeler etrafında yürütebilirseniz SEO açısından istenen web siteye kısa sürede ulaşmış olabilirsiniz.

Dijital Reklamlar Hazırlama ve Yayınlama

Sitenizin harika bir görünüme ve üst düzel bir işlevselliğe sahip olduğunu düşünüyorsanız arama motorlarında sıralamalarınız oturana kadar dijital reklamlara ihtiyacınız olabilir. Google Ads, Facebook ve İnstagram Sponsorlu Reklamlar gibi reklamları da etkili içeriklerle sitenize kullanıcı çekecek bir şekilde yayınlayabilmelisiniz.

Dijital reklam kısmı artık sitenize kullanıcı çekmeye başladığınız ve başlangıç için en çok ziyaretçi almaya başladığınız zaman dilimidir.

Blog İçerikleriyle Güncelliği Korumak

Heraklitos’un dediği gibi değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Sürekli değişim ve gelişimlerin yaşandığı hayatımızda elbette sitemizde de değişikliklere yer vermek ve güncel içerikler paylaşmalıyız. Bunun için en önemli araç blog yazılarıdır. SEO için oldukça avantajlar sağlayan blog içerikleri kullanıcıların sorularını yanıt verebilmek açısından da önemli ölçüde faydalıdır.

Blog yazıları hazırlarken SEO içerik şablonu kullanarak arama motorlarında pozitif etki oluşturacak içerikler ürütebilirsiniz. Video ve görsellere yer vererek blog içeriklerinizin ilgi çekiciliğini de artırmak içeriğinizin tüketilebilmesi için önemli bir husustur.

Blog içeriklerinizin sitenize sağladığı avantajları daha detaylı incelemek için “web sitenizde blog kurmanın avantajları” yazımızı inceleyebilirsiniz.

SEO İçin Önem Taşıyan Dış Faktörler

SEO Araçları

Arama motorlarının istediği içerikleri üretebilmek ve istedikleri düzeni sağlayabilmek için birçok farklı SEO aracı bulunmaktadır. Bu araçlarla birlikte daha etkileyici bir SEO optimizasyonu sağlamak mümkün olabilmektedir. Bu konuda yararlanabileceğiniz ücretli ya da ücretsiz araçlar yer almaktadır. Peki bu araçlarla neler yapabilirsiniz?

  • Site sağlığını kontrol edebilir ve sitenizin ihtiyaçlarını, sitede yer alan hataları, kırık linkleri tespit edebilirsiniz.
  • Sitenize yönelik backlink çaşılmalarını gözlemleyebilir, yeni backlink fikerleri alarak SEO için yeni çalışma planları oluşturabilirsiniz.
  • Anahtar kelimelerde hangi sıralamalara sahip olduğunuzu takip edebilir ve bu sıralamalardaki değişimleri önceden kestirebilirsiniz.
  • Rakiplerinizin fark etmediği anahtar kelime boşluklarını fark ederek belirlediğiniz anahtar kelimelerde sitenizi üst sıralara çıkaracak çalışmaları planlayabilirsiniz.
  • SEO için içeriğinizin özgünlüğünü araştırabilir, içeriğinizin seo kriterlerine uygunluğunu tespit edebilirsiniz.

Google Analytics; sitenizin arama motorlarıyla olan etkileşimini size sunarken yaptığınız SEO çalışmalarının geri dönütlerini alabileceğiniz verileri de grafikler şeklinde sizlere sunmaktadır.

Google Search Console; hangi kelimelerde sitenizin arama motorlarında görüldüğü ve hangi kelimelerden tıklama aldığı yönünde bilgiler vermektedir. Ayrıca sayfanızın indexlenmeleri hakkında url ekleme ve kaldırma gibi işlem yapma imkanı da tanımaktadır.

Farklı arama motorlarının çalışma yapmanızı destekleyecek buna benzer uygulamaları bulunmakla birlikte ücretli olarak size önemli verilen sunan Semrush, Ahrefes gibi uygulamalardan da SEO için fark oluşturacak veriler elde edebilirsiniz.

Backlink Stratejileri ve Çalışmaları

SEO kavramı denilince ilk akla gelen kavram ve çalışmalardan biri backlink olmuştur. Backlink hedef kelimelerle eklenen linklerle web sitelerine sağlanan bağlantıları kapsamaktadır. Dijital dünyada arama motorlarına referans olarak nitelendirebiliriz. Fakat bunu satın alma yoluyla yapmak zaman zaman olumsuz sonuçlar ortaya koyabilir. Çünkü sitenize backlink sağlayan sitelerin fayda sağlayabileceği gibi zarar vermesi durumu da söz konusu olabilmektedir. Bu sebeple backlink alacağınız sitelerin sitenizle ilgisi ve ilişkisi göz önünde bulundurulmalıdır.

Genel olarak yapılan backlink çalışmalarına göz atıldığında haber sitelerine verilen backlinklerin ziyaretçi sayısıyla birlikte etkili olduğu görülmektedir. Fakat baclink alırken bu konuda detaylı bir araştırma yapmak ve olumlu geri dönütler alabileceğimiz siteleri seçmek SEO için çok daha sağlıklı olacaktır.

Geri Bildirim ve Dönüşüm Almak

Muhteşem içerikler, harika bir şekilde tasarlanmış web sitesi hızlı bir şekilde kullanıcılarına yanıt veriyor ve yüksek kullanıcı deneyimi sağlıyorsa kullanıcılarından olumlu geri dönüşler almayı da hak etmektedir. O halde sizler kullanıcılarınıza sunduğunuz hizmetlerin verimliliklerine göre görüş ve düşüncelerini yorum olarak paylaşmalarını isteyebilirsiniz. Böylelikle sitenize yapılan dönüşümler de hem kullanıcılara referans olma noktasında hem de arama motorlarının sitenizi daha işlevsel görmesi adına son derece önem taşımaktadır.

SEO dijital dünyada sizi başarıya götürecek en önemli stratejidir.

O halde SEO çalışmalarıyla dijital dünyaların kapılarını aralamak için bize ulaşabilirsiniz.

Ajans Zero

SEO Danışmanlığı

79 / 100
admin
admin
https://ajanszero.com

Cevap bırakın

Online Whatsapp