2021 E-İhracat Dünyasında İlk Adımlar-Ajans Zero

E-İhracat Dünyasının Eşsiz Fırsatlarını Neler?

Dijital dönüşümün ve dijital gelişmelerin katkısıyla dünyanın öbür ucuna satış yapabilir ve farklı ülkelerden müşteri edinebilirsiniz. Nasıl mı? E-İhracata yönelik dijital pazarlar, web siteleri ve sosyal medya araçları e-ihracat için önemli alternatifler sunuyor. E-İhracat sürecine yönelik giriş bilgilerin sunulduğu bu yazımızda temel kavramlar, dijital pazarlar ve bu pazarların kullanım sürecine değineceğiz. Kısaca e-ihracatı tanıyacağız. Peki nedir e-ihracat?

e-ihracata blog yazısı

E-İhracat dijital pazarların ve internet sitelerinin aracılığıyla uluslararası alanda yapılan ticarettir. Çin, ABD, Avrupa Bölgesi gibi küresel ölçekte önemli pay sahibi pazarları artık dijital imkânlarla etkili bir şekilde kullanabilmek mümkün. E-ihracat; e-ticarete göre bilgi ve beceri bakımından daha çok kazanım istediği gibi dijital donanım konusunda da aynı şekilde üstün bir donanım gerektirmektedir. Yabancı dile dönüştürülebilir bir site, küresel pazarlarda SEO potansiyeli yüksek olabilecek içerikler e-ihracatın temel dinamiklerini oluşturmaktadır.

E-İhracat dijital donanımlar konusunda önemli derecede yetkinlik gerektirdiği gibi uluslararası ticaret ve lojistik işlemler hakkında da bilgi ve beceri gerektirmektedir. Bütün bunlarla ilgili birtakım temel kavramlar yer almaktadır. E-İhracat sürecinde sıkça duyacağınız temel kavramlara bir göz atalım.

Mikro İhracat

Mikro ihracat, 300kg ve 15000 € limitiyle belirlenen sınıra kadar ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışına yapılan satış ve ihracat sürecini kapsamaktadır. Mikro ihracat maliyet ve bürokrasi süreci açısından elverişli yönüyle ön plana çıkmaktadır. Çok derin mevzuat bilgisi gerektirmeden bu kota içerisinde ihracat yapabilmek oldukça kolaydır. Mikro ihracatın hedef ürünleri yük olarak az ağırlığa sahip olan ürünlerdir. Tekstil, teknolojik ürünlerin bazıları mikro ihracat kategorisi altında değerlendirilip ihraç edilebilir.

ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı)

ETGB ithalat ve ihracat sürecinde sıkça adı geçen bir diğer önemli kavram. Express taşıyıcılar tarafından düzenlenen bu beyan elektronik ortamda oluşturulmaktadır. Posta ve hızlı kargo taşıyıcılarının düzenlediği bu beyanı gümrük müşavirleri düzenleyemez.

Armonize Sistem Kodu

Uluslararası ticarette yer alan standartlardan biri olan armonize sistem kodu ürünlere verilen numara ve isimler olarak ifade edilebilir. Bu isim ve numaraları gümrüklerde ürünlere ait kimlikler olarak değerlendirebiliriz. Her bir eşya ve ürün için bu kodlar çeşitli standartlar dahilinde oluşturulmaktadır.

A.TR-Dolaşım Belgesi

Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşmasıyla birlikte ihracatçılar tarafından düzenlenen bu belge dolaşımı serbest olan ürünler için gümrük muafiyetini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

Online Ödeme

Online ödeme dijital pazar yerleri ve web sitesi üzerinden ürün ya da hizmetlere yönelik yapılan ödemelerdir. Ulusal ve global düzeyde farklı ödeme sistemleri ve yöntemleri mevcuttur. Kredi kartı, bankı kartı, dijital cüzdan, PayBal gibi farklı ödeme yöntemlerine istinaden yeni ödeme yöntemleri geliştirilmekte olun her geçen gün farklı versiyonlarla dijital pazarlara entegre edilmektedir.

Entegrasyon

E-ticaret ya da e-ihracat sitelerini daha kullanışlı bir yapıya dönüştürmek ve sürece ilişkin birçok işlemi tek bir platformdan yapabilmek için entegresyon işlemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Ödeme sistemleri, lojistik işlemleri, dijital araç-gereçler gibi birçok donanım sitelere yapılan entegrasyonlarla birlikte önem kazanır.

Lokalizasyon

Farklı ülke ve bölgelerde ihracat işlemlerini gerçekleştirirken o bölgelerin özelliklerini dikkate almak ve ihracat sürecini bu özellikler doğrultusunda şekillendirmek gerekiyor. Web sitenin dili, ürünlerin anlatımı ve görsel sunumunun hedef pazarlara göre ayarlanması süreci lokalizasyonu sağlamak olarak da nitelendirilebilir.

Pazaryeri

Dijital ortamlarda sıkça gördüğümüz market place olarak ifade edilen pazar yerleri satışlarımızı gerçekleştirebileceğimiz güneş müşteri potansiyeli alan bir alan. Pazaryerlerini AVM olarak nitelendirebiliriz. Nasıl ki bir AVM içerisinde birçok farklı kategoride hizmet sunan kuruluş varsa AliExpress, Alibaba gibi online pazarlarda dünya çapında hizmet sunan e-ihracat için önemli imkânlar tanıyan dijital pazar yerleridir.

Drop Shipping

Kısaca stoksuz satış olarak ifade edilen Drop Shipping toptancı ya da tedarikçinin ürünleri doğrudan müşteriye göndererek ticareti gerçekleştiren bir süreçtir. Siparişler online platformlar aracılığıyla alındıktan sonra üretici ya da tedarikçiye sunularak ürünler müşteriye gönderilir. Drop shipping depo yönetimi, maliyet açısından avantajlı bir seçenek olmakla birlikte ürünlerin müşteriye ulaşması noktasında tedarikçi ya da üreticiye güven sağlamak son derece önemlidir. Müşteri memnuniyeti için gerekli güven koşulları oluştuktan sonra bu yöntemi kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

Fullfillment

Fullfillment e-ihracat sürecine yönelik bir lojistik sistemdir. Siparişin alınması, müşteriye iletilmesi gibi işlemleri kapsayan bu kavram yazılım ve dijital beceri gerektiren konularda önemli avantajlar sunmaktadır. Depo yönetim sürecine büyük katkılar sağlayan bu sistem ayrıca müşteri ilişkileri ve ürün tedarik süreci açısından önemli avantajlar sunmaktadır.

E-İhracata Nasıl Başlangıç Yapılabilir?

Her şey bir adımla başlar cümlesi çok tanıdık geliyor değil mi? Birçok iş ve başarı için kullanılan bu kavram E-İhracat sürecinde de önemini koruyor. E-İhracatta başarılı olabilmek için birtakım donanım, bilgi ve becerilere sahip olmak gerekiyor. Yani doğrudan e-ihracata atılım yapmak süreci sağlıklı yönetim açısından bazı riskler doğurabilir.

Başarılı E-İhracatın ilk adımı olarak ulusal düzeyde e-ticaret girişimi son derece önemli ve kritik adımdır. Burada müşteri yönetimi, kriz yönetimi, lojistik süreç gibi birçok konuda edinilen tecrübeler e-ihracata yönelik çözüm odaklı stratejiler üretebilme noktasında önemli avantajları beraberinde getirecektir. 

E-İhracata yönelik yapılan girişimde temel bir başlangıç için küresel düzeyde hizmet sunan dijital pazarların da önemi büyüktür. AliExpress, Alibaba, Amazon gibi küresel pazarlar başlangıç düzeyde e-ihracat için başarılı bir stratejiyle önemli derecede faydalar sunabilir. Dünyada birçok ülkenin ağırlıklı olarak kullandığı küresel  dijital pazarlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir.

  • Amazon
  • E-Bay
  • Alibaba
  • Aliexpress
  • Etsy
E Ihracat Kuresel Pazarlar

Küresel Pazarları Tanıyalım

Küresel çapta hizmet sunan ve e-ihracata başlangıç için önemli bir alternatif olan küresel pazarların sağladığı pek çok imkân bulunuyor. Temel düzeyde dijital becerilerle birlikte, SEO kavramına hâkim olmak bu küresel pazarlarda müşteriyi çekebilmek için önemli araçlardır. Bu pazarları iyi bir şekilde kullanarak açacağınız e-ihracata yönelik web sitesinin de kısa zamanda bir marka haline gelmesini sağlayabilirsiniz.

Amazon’da Satış Yapmak

Amazon bir kitap satış sitesi olarak hizmete başlamış ve daha sonra küresel çapta önemli bir dijital pazar olmuştur. Güvenilir ticaret politikalarıyla birlikte e-ihracata açılan önemli kapılardan biri de Amazon olarak görülmektedir. Amazon Türkiye açısından değerlendirildiğinde ihraç edilen ürünlerin değerinin katlandığı bir online pazardır. Rekabetin son derece fazla olduğu bu pazarda güveni sağlamak elbette kolay değildir. Fakat istenilen müşteri güveniyle birlikte üst düzey gelirlere ulaşabilmek mümkündür.

Amazonda satış yapmak için Amazon Seller başvurusu yapmak gerekiyor. Başvuru esnasında sizin gerçek bir kişi olduğunuza ve müşterilere yönelik hizmetlerinizi kesintisiz şekilde sunabileceğinize dair bazı bilgiler istenmektedir. Doğru bir şekilde gireceğiniz bu bilgiler ışığında başvurunuzun onaylanmasıyla birlikte satışlara başlayabilirsiniz.

Amazon sizden herhangi bir başvuru ücreti almamakla birlikte satacağınız ürünler üzerinden komisyon alarak çalışır. Her ne kadar bu pazarları etkin olarak kullansanız da bu pazarlarla kalıcı özellikler edinmek ve markanızı kurgulamak zor olabilir. Bu sebeple bu platformlardan kendi sitenize trafik almaya çalışarak kendi markanızı yaratma konusunda ki çabalarınızdan kesinlikle vazgeçmemelisiniz.

e-Bay’da İhracat

Online dijital pazarlar içerisinde küresel hizmetleriyle marka haline gelen e-Bay’da müşteriler tarafından önemli derecede tercih edilmektedir. E-bay kullanıcı hesabıyla ve mağaza hesabıyla farklı hesaplar açmaya yönelik bir sistemle kurgulanmıştır. Mağazanıza yönelik kayıt yaparken ödeme sistemlerini doğru bir şekilde girmeniz gerekiyor.

e-Bay müşterilerinin güvenini sağlama noktasında bu güne kadar elde ettiği başarılarla birlikte satış yapanlar için de son derece donanımlı bir dijital pazar. e-Bay’da mağaza açarak kazançlarınızı artırmak ve daha geniş müşteri kitlesine sahip olmak için bazı konularda özenli çalışmalar yürütmelisiniz. Peki nedir bu konular?

  • Paketleme İşlemleri: Satışlarınızı artırmanın en temel yolu müşteri kitlenize sağlayacağınız güvendir. Güvenilir satışlar ve kaliteli ürünlerin organik reklamları müşteri tarafından yapılan yorumlar ve ifadelerdir. Ürünlerin kırılması ve hasar görmesi gibi durumlara engel olmak amacıyla paketleme işlemlerini titizlikle yapmanızda fayda var.
  • İade İşlemleri: Ticaret ve ihracat sürecinin sıkça karşılaşılan sorunlarından biri de iade durumudur. İade konusunda çözüm odaklı bir strateji yürütmek ve bu konuda katı bir direnç göstermemek ilerleyen süreç ve marka bilinirliği için önem taşımaktadır.
  • Fotoğraflama İşlemleri: Unutmayalım ki dijital mağazalarda ürünü sattıran fotoğraf ve videolardır. Ürünlerinizin fotoğraflarını ve videolarını net bir şekilde sisteme yükleyerek müşterilerinizin ürünü detaylı bir şekilde incelemesine olanak sağlamalısınız.
  • Ürün Tanıtımı: Ürün tanıtımını yazı, görsel ve video içeriklerle en detaylı şekilde yapmaya çalışın. Görsel içeriklerde netliğe önem vererek yazılı içeriklerle bu içeriklerinizi pekiştirin. Ürünle ilgili ne eksik ne de fazla bilgiye değinin olduğu gibi anlatmaya çalışın.

Etsy’i Tanıyalım

E-İhracat girişiminde kullanabileceğiniz küresel pazarlardan biri olan Etsy ürünleriyle ve çalışma tarzıyla biraz daha farklı bir dinamiğe sahip. Etsy daha çok spesifik ürünlerin satışını yapan bir platform olmakla birlikte özellikle elde ürün üreten kişiler bu platform aracılığıyla satışlarını yapabilirler. Etsy mağazaların satışına izin vermemektedir yani kobi olarak nitelendirilen işletmeler Etsy’i platformunu kullanabilir. Etsy aşağıdaki kategorileri kapsayan ürünlerin satışlarında kullanılmaktadır.

  • Takı ve Aksesuarlar
  • Giyim ve Ayakkabı
  • Zanaat Malzemeleri
  • Nostaljik

AliExpress’da İhracat Yapmak

AliExpress ihracat yapabileceğiniz muazzam imkânlar sunan farklı bir küresel pazar. Alibaba Group’un bir alt kuruluşu olarak hizmet eden bu pazar bugün pek çok farklı ülkede ilgiyle kullanılmaktadır. 220’den fazla ülkeye satış yapan AliExpress Türkiye’de hem tüketim hem de ihracat için kullanılmaktadır. AliExpress Amazon ve e-Bay gibi Pazar yerlerine göre daha ucuz ve uygun fiyatlarda ki ürünleriyle dikkat çekmektedir.

Alibaba Küresel Pazarı

Alibaba küresel pazarlar içerisinde oldukça önemli bir platform. AliExpress’in bir üst ve ilk versiyonu olan bu platformda birçok dünya ülkesine ihracat imkânı bulunuyor. Alibaba daha çok toptan ürünler için tercih edilen bir platform olmasıyla farklılık taşıyor. Alibaba dijital pazarıyla e-ihracata başlayarak birçok avantaj elde edebilirsiniz. Yurt dışı satışlar için ilk adım, hedef pazarları daha kolay keşfedebilmek ve daha pek çok avantaj bu pazarda sizleri bekliyor.

E-Ticaret ve E-İhracat dünyasına adım atmakta geç kalmadın!

Ajans Zero Farkıyla Bir Adım Önde Olmak İçin İletişime Geç

89 / 100
admin
admin
https://ajanszero.com

Cevap bırakın

Online Whatsapp