E-Ticaret Dünyası - Ajans ZERO

E-Ticaret Dünyası

E-Ticaret

Dijital dönüşümün geleceğin önemli bir temeli olduğu gerçeğinden yola çıkarak E-Ticaret hakkında merak ettiğiniz birçok unsuru bu yazımızda sizlerle paylaşacağız. E-Ticarette yer alan temel kavramlardan, sahip olmanız gereken temel becerilere kadar E-Ticaretin temellerine yönelik bilgiyi bu yazımızdan edinebilirsiniz. E-Ticaret dünyası hakkında bilgi edinmeye önce bir tanımla başlayarak daha sonra E-Ticaretin diğer unsurlarına göz atacağımız.

E-Ticaret

Dijital ve teknoloji kavramının sürekli ön plana çıktığı günümüz çağında internet yaptığımız alışveriş işlemlerinin hemen hemen hepsini E-Ticaret kapsamına alabiliriz. Yani insanlara sunulan hizmetlerin ya da ürünlerin internet araçlarıyla online olarak satılmasıdır e-ticaret. İnternet siteleri, mobil uygulamalar ve çeşitli dijital pazarlar E-Ticaret yapabileceğiniz dijital platformlardır. E-Ticaret geleneksel ticaretle ortak dinamiklere sahip olmakla birlikte teknolojik trendlerin etkisiyle farklı dinamikleri de içerisinde barındırmaktadır. İnternet kullanımının yaygınlaşması, internet kullanım alanlarının genişlemesi, lojistik hizmetlerinin geliştirilmesi gibi pek çok farklı faktör E-Ticaretin giderek gelişmesine de önemli katkılar sunmaktadır.

E-Ticaret ve Geleneksel Ticaret Arasındaki Farklar

Ticaret ürünün ya da hizmetin insanlara satılması süreci olmakla birlikte tarih boyunca farklı yöntem ve tekniklerle gerçekleştirilmiştir. Tarihte kliring sistemi, takas ve parayla ticaret gibi birçok farklı ticaret yöntemi yer almıştır. Teknolojik imkânların gelişmesiyle birlikte temelleri insanlığın toplumsallaşmasıyla başlayan ticaret te kapsamlı bir dönüşüme şahit olmuştur. Kapsamlı dönüşümle birlikte geleneksel ticaret yerini korurken E-Ticaret çok daha hızlı bir ivmeyle her geçen gün rekorlar kırmaktadır. Geleneksel ticaret ve e-ticaret arasındaki farkları daha iyi anlatabilmek için aşağıda maddeler halinde sıraladık.

  • E-Ticaret ve geleneksel ticaretin en önemli farklarından biri hedef kitle potansiyelidir. Mağazanız bulunduğu yerde sadece o çevreye yakın kişilere hizmet sunabilmektedir. Fakat online olarak hizmet sunan bir E-Ticaret sitenizin bütün ülkede aynı anda ziyaret edilebilme imkânına sahiptir.
  • Ticarette hedef kitleye ulaşma yöntemleri ticaret sürecinin verimliliğini en çok etkileyen faktörlerdendir. Örneğin mağazanızda düzenlediğiniz kampanyalarla ilgili bilgileri mağazanıza gelen müşterilere sunabilirsiniz. Fakat mağazaya gelen müşterinin sayısı, müşterinin kampanyaya ilgisi gibi birçok unsur istediğiniz hedefe ulaşmada motivasyonunuzu düşürebilir. Oysa kampanyanızı dijital araçlarla ve E-Ticaret uygulamalarıyla düzenleyerek sunarsanız müşteri kitlenizi inanılmaz bir şekilde genişletmiş olursunuz.
  • Ticarette zamandan ve mekândan tasarruf da elbette önemli olan bir diğer unsurdur. Geleneksel ticarette mağazanızda binlerce ürünü dizip sadece bulunduğu alanda ki kişilere sunabilirken E-Ticaret sitesi ve dijital Pazar platformlarıyla deponuzda ki ürünleri daha geniş bir pazarda satışa sunabilirsiniz.
  • Geleneksel ticaret ve e-ticaret arasında ki önemli farklardan biri de bakış açısıdır. Yani işinize daha geniş bir bakış açısıyla işletmenize daha geniş bir çalışma sahası oluşturabilirsiniz. E-Ticaret işletmenizi bulunduğu yerden hiç hareket ettirmeden sizin işinizi ülkenin her yerine götürebilen bir dinamiğe sahiptir.

E-Ticaret Yapabilmek İçin Sahip Olman Gerekenler

E-Ticarette gelişmek ve işinizi büyütmek için elbette çeşitli bilgi, beceri ve donanımlara sahip olmalısınız. E-Ticaret sürecinde sahip olmanız gerekenleri sizler için aşağıda başlıklar altında paylaştık.

Ticaretin Temel Dinamiklerine Sahip Olmak

Ticaret güven, samimiyet gibi ilkeler nazarında yapılan bir alışveriş sürecidir. Satışını yaptığınız ürünlerin ve hizmetlerin problemsiz bir şekilde sunulması ticaretin en önemli bileşenidir. Hem e-ticaret hem de geleneksel ticaret için müşterilerinizle kuracağınız iletişim, etkileşim, dürüstlük gibi pek çok unsur bu süreçte temel olarak sahip olmanız gereken dinamiklerdir.

Dijital Araçları ve Platformları Kullanma Becerisi

İnternet kullanımının giderek yaygınlaşması, internet kullanım alanlarının genişlemesiyle birlikte işletmelerin de dijital dönüşümü büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir. İşletmelerin dijital varlığının her türlü imkânlarla desteklenerek ortaya koyulması işletmenin vizyonunu ve misyonunu da geliştirmektedir. İşletme sahipleri de dijital becerilerini geliştirerek hem işletmesine hem de kendisine daha geniş bir perspektif oluşturabilmektedir.

Donanımlı E-Ticaret Sitesi

E-Ticaretin olmazsa olmaz unsurlarından biri de kendi e-ticaret sitenizin bulunmasıdır. Satışını gerçekleştirdiğiniz ürünleri ve hizmetleri bu sitede en iyi şekilde anlatarak müşterilerinizin tercihlerine rehber olabilmelisiniz. E-Ticaret sitesinin sahip olduğu entegrasyon, eklenti ve çeşitli sistemler sitenin daha işlevsel bir yapıya sahip olmasını sağlayacaktır.

Sosyal Medya Hesapları

Sosyal medya hesapları günümüzde dijital mecralarda varlığını göstermenin en kullanışlı yöntemleridir. Milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya uygulamalarını aktif bir şekilde yönetebilirseniz müşteri kitlenizle muhteşem bir etkileşim sağlayabilirsiniz. Müşteri kitlenizle sağlayacağınız bu etkileşimde sosyal medya stratejileri konusunda ki becerilerinizi geliştirmeniz ya da sosyal medya danışmanlığı hizmeti almanız gerekmektedir. Özellikle profesyonel story paylaşımları, sosyal medya uygulamalarının Shop özelliklerini iyi bilmeli ve bu anlamda yapılan güncellemeleri de iyi takip etmeniz gerekmektedir. 

E-Ticaret Temel Becerileri

Her işin bazı püf noktaları, dikkat edilmesi gereken bazı kuralları ve çeşitli dinamikleri bulunmaktadır. E-Ticaret de bazı temel becerilere sahip olmanızı gerektirmektedir. Tabi bu beceriler ileri düzey profesyonel beceriler ve temel beceriler olarak iki başlıkta kategorize edilebilir. Biz bu başlık altında daha çok temel beceriler noktasında duracağız. Yani E-Ticaret girişiminde bulunmak istiyorsanız en temel şekilde sizlerin yapabileceği beceriler nelerdir bunlardan bahsedeceğiz.

  • Bilgisayarda yapmanız gereken hesap, kayıt, onaylama gibi işlemleri kolaylıkla yapabiliyor olmalısınız.
  • E-Ticaret sürecinde gereken temel dinamikleri bilerek işlerinizi bu dinamikleri dikkate alarak yürütmelisiniz. Müşterilerinizle iletişimi en etkili bir şekilde kurarak problemleri en etkili şekilde çözebilmelisiniz.
  • E-Ticaretin yaygın pazar alanlarını bilmeli ve bu yaygın pazar alanlarında da hizmetlerinizi, ürünlerinizi bulundurmalısınız.
  • E-Ticaret hakkında çeşitli eğitimler alarak temel düzeyde yeni beceriler öğrenerek E-Ticaret hakkında yaşanan gelişmeleri sürekli takip edebilen bir yaklaşım içerisinde olmalısınız.
  • Lojistik işlemleri, kargo takibi gibi konularda müşterilerinizin problem yaşamaması için gerekli sürece hâkim olmalısınız.

Öneriler şeklinde paylaştığımız bu maddeler E- Ticaret için temel düzeyde becerilerdir. Bu temel becerilere sahip olarak atıldığınız E-Ticaret sürecinde sadece bu becerileri kullanarak işinizi geliştirmeniz elbette mümkün değildir. Bu işi yaptığınız süre boyunca profesyonel sosyal medya yönetimi, SEO, sosyal medya stratejileri, dijital reklamcılık gibi pek çok alanda da kendinizi geliştirmeniz gerekebilir. Ayrıca zaman zaman marka olma yolunda sizlere önemli katkılar sunacak sosyal medya danışmanlığı hizmeti gibi hizmetler alarak da daha güvenilir ve hızlı bir gelişme kaydedebilirsiniz.

Özet Olarak

E-Ticaret temel bilgi ve becerilerle başlayabileceğiniz fakat kendinizi sürekli geliştirmeniz gereken bir sektördür. Sunduğunuz hizmetleri daha geniş kitlelere ulaştırabilmek için E-Ticaret becerilerini geliştirmek ve bu anlamda danışmanlık hizmetleri almak da gerekebilir. E-Ticaret dünyasında sizlerde yer almak ve gelecekte bir marka olmak istiyorsanız marka danışmanlığı, SEO, kurumsal eğitim gibi pek çok farklı hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz.

79 / 100
Online Whatsapp